Rebaudozida A


prima pagina »  produse »  indulcitori »  indulcitori produse

Stevia Rebaudiana este un arbust originar din America de Sud care a ajuns să fie cultivat aproape peste tot în lume datorită frunzelor sale dulci. Extractul din frunzele de stevie (Rebaudozida A) este de 250 de ori mai dulce decât zahărul, 2 g din acesta reprezentând echivalentul a 500 g de zahăr.

Rebaudozida A este nefermentabilă, necalorică și neglicemiantă. În plus, nu are efecte secundare, nu este mutagena și nici cancerigenă. Aceste calități extraordinare au facut ca ea să fie considerată cea mai sănătoasă alternativa naturală de îndulcire, fiind recomandată în diabet, boli cardiovasculare și în regimuri de slăbit.
Poate fi întrebuințată în patiserie și bucătărie deoarece rezistă la temperaturi de până la 200 grade C. Singurul ei neajuns ar putea fi gustul de lemn dulce, puțin diferit de cel al zahărului cu care suntem atât de obișnui
ți.

Deși a fost cristalizată pentru prima dată de cercetătorii francezi în 1931, din cauza unor posibile efecte secundare asupra fertilității la femei, stevia nu a fost acceptată mult timp ca îndulcitor în Europa. Aceste temeri au fost preluate de la băștinași, dar de-a lungul timpului s-au dovedit neîntemeiate. Japonezii, conștientizând pericolul pe care-l reprezintă consumul de zahăr asupra sănătății populației, au introdus stevia în alimentația lor înca din anii '70. De abia în 2011, bazându-se pe studiile OMS, dar și pe experiența japoneză de peste 40 de ani, Uniunea Europeană a autorizat-o pentru consum.


Rebaudozida A

vezi precendent:
Sirop Agave