- Active
- Aditivi pentru industria alimentara
- Arome alimentare
- Coloranti
- Compozitii de parfumare
- Conditionatori Cosmetici
- Conservanti
- Emolienti
- Emulgatori
- Filtre UV
- Indulcitori
- Siliconi
- Uleiuri si unturi vegetale, extracte
Emulgatori
Emulgatorii sunt substanțe creatoare de emulsii.
Emulsiile sunt preparate fluide cu o vâscozitate mai mare sau mai mică, dar care permit curgerea. Sunt constituite din două faze lichide nemiscibile: faza apoasă (hidrofilă) A și faza uleioasă (lipofilă) U.
Deoarece un sistem format din 2 faze lichide nemiscibile este termodnamic instabil, pentru realizarea unei emulsii stabile și pentru a ușura dispersia fazei interne (discontinuă = lichidul dispersat) în cea externă (continuă = mediul de dispersie), este necesară adăugarea celei de-a treia componente: emulgatorul.
După tipul de emulsie pe care-l formează, emulgatorii se clasifică în:
- Emulgatori de tip U/A (ulei în apă) sau O/W - în care uleiul este faza internă iar apa este faza externă;
- Emulgatori de tip A/U(apă în ulei) sau W/O – în care apa este faza internă iar uleiul este faza externă;
Emulgatorii trebuie să indeplinească o serie de condiții:
- Să fie eficace în concentrații mici;
- Să fie stabili în timp;
- Să nu reacționeze cu substanțele cu care se amestecă;
- Să favorizeze obținerea unei emulsii cu grad de disperise avansat, indiferent de tehnica de emulsionare aplicată;
- Să nu confere emulsiei miros neplacut;
- Sa fie economici;